Bir evvelki yazımda ülkesinden memnun olmayanlara, kendi mikro-ulusumuzu kuralım çağrısında bulunmuştum. Yazıyı okuyanların çok azı tepki verince (yaklaşık %4) bu defaNext …
Mikro-ulus
15/07 tımarhane psikolojisinde, çevremdeki bir avuç insanla tartışıp duruyoruz: N’apmalıyız ki düzgün bir yaşantımız olsun? Biz Beyaz Yakalılar her ne kadarNext …
Adalet-siz ? Siz ve Adalet?
İş hayatından, trafiğe, siyasetten futbola ve hatta artık hukuk sisteminin bizzat kendine kadar hayatın her alanında “adaletsizlik” çemberinin içinde didişipNext …
Şefin tavsiyesi | Çok yimeyin
– Bu telefondan mutlaka sen de almalısın, nefis cihaz yapmışlar. – Ben olsam o evi hemen satar, parayı koyarım bankaya.Next …
Ayna ile Saklambaç
“İnsan kendi yüzünü görememelidir; kişi kendisine bakarak en büyük günahi işliyor. Doğa ona yüzünü görememek ve kendi gözlerinin içine bakamamakNext …
“Söylem ile Eylem”in maceraları
Hayatımızda bazı insanlar vardır, laf ebesi ya da hafif argo tabiri ile “bombacı” diye nitelendirdiğimiz. – Abi, bir telefonun yeter, hallederiz…Next …
Bunlar daha iyi günleriniz !
-Abi, hele bi şu aşamaya gel, sen o zaman gör. -Bittiniz oğlum siz, daha şunları-bunları düşünmeniz gerekecek. -Bunlar iyi günleriniz, tadınıNext …
Sen üzülmeyesin diye söylemedik !
– Annenin koluna sıcak su döküldü, çok canı yandı kadıncağızın ama şimdi iyi, merak etme… – Aaa, ne zaman olduNext …
Yetenek-siz misiniz?
İşe alım yapacaksınız, Aday A yetenekli ve potansiyel barındırıyor ancak biraz hayta-tembel bir mizaca sahip gibi. Aday B ise terininNext …
Teklif var, ısrar yok (mu acaba?)
-Allah’ın adını verdim… -Çok eğleneceksin,kaçırma. -Ahmetler de geliyor, mutlaka gel. -Biliyorum yetişmez demiştin ama bir daha baksan? -Ya hakkaten halledemez miyiz?Next …
Balık gölüne göre büyürmüş
Bazen bir cümle ile karşılaşırsınız ve uzun vakittir zihninizi meşgul eden bir sürü nokta bir anda neticeye kavuşur. ** BalıkNext …
Tavuk bile yumurtlarken müzik seçiyor ise…
Bazı üreticilerin tavuklardan daha iyi verim alabilmek için müzik yayını yaptıklarını okumuştum. Hatta arabesk müziğin, tavukların kalp ritimlerini ağırlaştırdığı, popNext …
Bir kısa TAHRAN yolculuğu
Sevgili günlük, bu satırları Tahran Raamtin Hotel ‘de kaleme alıyorum 🙂 Gezi yazısı değil okuyacaklarınız. Sadece gözüme çarpanlar diyelim. Sıkça sorulanNext …
Tren bana hep hoş gelir :)
Yıllardır süre gelen aşırı doz uçak yolculuklarından olsa gerek, tren seyahatlerine olan sempatim arttı. Uçak ile 45 dakika yolculuk yapmakNext …
Dolu fincan
Bu aralar, aynı memleketin gündemi gibi benim de zihnim o denli dolu ki, aşağıdaki *öyküde kendimi buldum bir nevi. Levent Cebeci’yeNext …
bolca Umut & azıcık Beklenti…
Konu *Gelecek* olunca, ileriye doğru pozitif bakıp, talepkar olmak sanırım hepimizin gayret ettiği şeylerden birisi. Analitik bakış açısı ile geleceği hedeflereNext …
Kişisel “Yönetim Kurulu” kararları…
Malumunuz hayatın her aşamasında bir dizi karar vererek kaderimize yön veriyoruz. Beyaz Yakalı Şehir İnsanı için mikro & makro kararNext …
IQ, EQ derken bir de CQ mevzu bahis oldu !
Kişisel gelişim ve insanın mental kapasitesine dair gün geçmiyor ki yeni bir açılım ile karşılaşmayalım. Bu defaki yeni kavramlarımız: CQNext …
10/20/30 prensibine göre “sade” anlatsak derdimizi?
Sunumların ya da eğitim seanslarının daha başında odayı terk etmek mi istiyorsunuz? Peki, karşınızdaki kişin konuşurken ”filmi ileri alır gibiNext …
Hem Güçlü hem de Zeki misiniz?
Hem güçlü hem de zeki olanlar için gelecek vaat eden bir spor olarak görülen Satranç Boksu, sporcuların satranç ve boksuNext …
Eğitmek mi Öğretmek mi?
Bu hafta 2 tam günümü Bankalar Birliği Eğitim Merkezinde ders vererek geçirdiğim için epeyi tarttım kafamda bu eğitim/öğretim mevzularını. 2010Next …
Bu sabah yağmur var İstanbul’da
Kış çocuğu olarak bunaltıcı yaz günlerinde hayalini kurduğum sonbahar serinliğine kavuştuk sonunda. Sanırım bu giriş cümlesi ile birçoğunuz, ekranın x butonunaNext …
Beynimizdeki solucanlara zülfikarlar ile saldırmak
21.yüzyılın hayatımıza getirdiği komplikasyon: İş hayatı ile özel yaşantımızı dengelemek. Ekmek paramızı kazanıp kariyerimizi yüksek viteste tutar iken, kendimize-aileye-arkadaşlara vakit/enerji ayırabilmek.Next …
Kentsel dönüşüm ile yeni İstanbul !
Mizacım itibari ile hep geleceğe bakan, hatta bu yüzden kimi zaman anı kaçıran biriyim. Hele nostalji modum neredeyse sıfır. Ancak çocukluğumu yaşadığımNext …
Bu günlerde herkes gitmek istiyor …
İstanbul’un zorlaşmakta olan yaşam koşulları ve bir çoğumuzun hayatı okuma biçimi ile taban tabana zıt politik görüşlerin topluma hakim olmasıNext …
* D e n g e *
Bazı kelimeler vardır, bolca kullanırız, üzerinde fazlaca düşünmeden bir nevi refleks olarak cümlelerin içine yerleştiriveririz. Ancak ki durup kafa yorduğumuzdaNext …
E-mail öldü mü?
Sevgili büyüğüm Mehmet Özer‘den alıntı ile başlamak isterim: “ePosta göndermek tek taraflı bir eylemdir. Ancak iletişim iki taraflıdır. Dolayısıyla birineNext …
Adrenal Tükenmişlik?
Sabahları ilk iş kahveye sarılmak | Öğleden sonra anlamsız uyku hali | Tezcanlılık/Sabırsızlık ile Atalet arası gel-gitler | Tatlı-Çikolata ve/veya AlkolNext …
Y a l ı n laştırmak
Basitleştirmek değil de Yalınlaştırmak kavramını özellikle tercih ediyorum etimolojik olarak -Belki de Lean Manufacturing disiplininin etkisi ile Küreselleşme & Teknoloji devrimi ile 21Next …
Otomobil | İstanbul | 2.9 Milyon ?
İstanbul gibi mega şehirlerin başlıca problemlerinden birisi yoğun otomobil kullanımı bence. İşlevsel amaçlar ile icaat edilen & konfor motivasyonu ile yaygınlaşanNext …
Türkleri liderleri aleyhine ayartmak?
Türkiye’yi ele geçirmek zordur. Türkleri kolay kolay liderleri aleyhine ayartamazsınız. Ama bir kez Türkiye’yi ele geçirdiniz mi onu uzun süre eldeNext …
“20 Dakika Yürüyebilsek” neler değişir?
20 dakikalık kesintisiz bir yürüyüş sonrası beyninizdeki olası değişime bir göz atın ! Önce emeklemeyi, sonra yürümeyi ve akabinde deNext …
Tuvalet İşaretleri sizin de kafanızı karıştırıyor mu bazen?
Umumi Tuvaletlerde Kadın/Erkek ayrımı için kullanılan işaretler oldum olası dikkatimi çekmiştir. – Özellikle yoğun seyahat ettiğim 2005-2011 arasında o kadarNext …
Dijital Radarı kapatsak bir süreliğine?
Cep telefonunu evde unuttunuz ya da sarjinız bitti. ve bilgisayarınızı da bağlayabileceğiniz bir Wi-Fi mevcut değil. İçiniz sıkılıp “ ıhhh,Next …
Geçmişe kıyasla “Şehir İnsanı” daha mı rahat yaşıyor?
Öncelikle “Rahat Yaşamak” ya da “Refah” kavramının tanım/ kriterlerini tartışmamız gerekli sanıyorum ki… Bence refah kriterleri: Yapılması gerekli görev &Next …
“Haftalık” yaşasak Aylık değil de?
Çocukluğumda babamdan haftalık almak beni hem utandırır hem de para olgusunu yeni keşfettiğim için hoşuma giderdi. Hafta sonunun gelmesi zatenNext …
“Mental Enerji” – Günlük limiti/kısıtı olmasın sakın?
“Over-Thinking” yazısında temas etmiştim bu mevzuya birazcık. Uyanıp güne başlamamız ile tekrar uyumamıza kadar geçen 16-18 saatlik dilimde, şehir hayatıNext …
“Home Office” çalışabilmek bir ayrıcalık mı hakkaten?
“Home office” ya da uzaktan çalışma olgusu hayatımıza 21.yy ile birlikte girdi ve her geçen gün yaygınlaşıp bir miktar daNext …
“Over-thinking” – Her Detayı Düşünme Refleksi
Beyaz Yakalı kahramanımız, beyninin sayısal/analitik işlere bakan kısmını genellikle fazlaca zorlar. ( bkz beyin lobları ) Anadolu Lisesi ya da enNext …
“Şarj” cihazı yoksunluğu
Akıllı telefon, bilgisayar, tablet, kablosuz kulaklık derken şarj ihtiyacı olan elektronik alet adeti sanki logaritmik olarak artış gösteriyor. Alın sizeNext …
Ne olduğumuz mu? Yoksa sahip olup temsil ettiklerimiz mi?
Filozof Schopenhauer‘in aşağıdaki önermesi öyle oturuyor ki bizim beyaz yakalı şehir insanına. Aşağıdakilerinden hangisi önemli/geçerlidir bizler için? Sahip olduklarımız. BaşkalarınınNext …
“Uğrarım” gerçekte ne anlama gelir?
Bir aktiviteye (doğum günü, parti vs) davet edilmiş şehir insanının kafası karışıktır. Acabalar havada uçuşmaktadır. Bazıları: Gitmek gereklilik midir? Ayıp olurNext …
“Temizlikçi Kadın” olgusu nasıl açıklanır?
Bizlerin en tuhaf sosyal ilişkilerinin başında “Temizlikçi Kadın” gelir sanıyorum ki. Varlığı da yokluğu da başlı başına yönetilmesi gereken bir durum.Next …
“Nitelikli Zaman” kalıyor mu yaşamaya?
Şehir insanının muhtemelen en büyük dertlerinden birisi : Zaman yok ! Peki nasıl yönetmeye çalışıyoruz bu zorluğu? Sabahları kör karanlıklaraNext …
“Şehir Hayatı” kapsam/nitelikleri?
Nufusun 2+ milyon olduğu. Bireylerin mutlaka “gündelik trafik” planlarına (A ve B opsiyonları ile) sahip olmasının neredeyse zorunlu olduğu. İş/OfisNext …
“Beyaz Yakalı” derken?
Beyaz Yakalı DNA’sı: Kağıt üzerinden iyi öğrenim görmüş olan. Çalışma hayatı ofis ve plazalar çevreside geçen. Kafası dolu & herNext …
Blog ile ne amaçlıyorum?
Blog’un ana teması “Beyaz Yakalı” olarak özetleyeceğimiz insan tipolojisinin “Şehir Hayatı” ile kesişimine odaklanmak. Elbette şahsen Levent Cebeci’den biraz bahsedipNext …